Button für Menü
REMONDIS Nederland

Veel meer dan downcycling

REMONDIS is de grootste Duitse onderneming voor recycling en watermanagement en speelt een leidende rol op de wereldmarkt. Met de overname van Duales System Deutschland (DSD), ook bekend als “Grüner Punkt”, heeft de dochteronderneming van de Rethmann Gruppe haar positie op de markt verder kunnen uitbreiden maar de groeiplannen zijn er niet alleen voor Duitsland, ook voor Nederland.

Terugwinning van materialen, recycling van restmaterialen en productie van biogas en warmte – REMONDIS biedt een breed scala aan activiteiten. “Wij maken deel uit van een traditioneel familiebedrijf dat zich in de jaren zestig van de vorige eeuw specialiseerde in de recycling en terugwinning van afval”, aldus dr. Andreas Krawczik, directeur van REMONDIS Nederland. De moedermaatschappij van REMONDIS, de Rethmann Gruppe, werd opgericht in 1934. Naast REMONDIS zijn er inmiddels nog twee andere divisiebedrijven, namelijk RHENUS (logistiek) en SARIA (verwerking van organisch afval en dierlijke producten).

Als de mededingingsautoriteiten ermee instemmen, wordt DSD volgend jaar door REMONDIS overgenomen. Krawczik legt uit: “Als internationaal bedrijf dat zich wil onderscheiden op gebied van recycling, hebben we dit soort projecten nodig om onze expertise te kunnen bewijzen”. Het is geen nieuwe divisie voor REMONDIS, omdat het bedrijf al enkele jaren actief was met een eigen duaal systeem, “EKO-PUNKT”. Ongeveer tien jaar geleden was er meer afval op de markt dan er geregistreerd werd. In de tussentijd heeft de overheid enkele correcties aangebracht en is het systeem gestabiliseerd. “De overname van DSD, en het systeem “Grüner Punkt”, is een zeer goede gelegenheid om hierin weer actief te worden”, aldus de manager.

REMONDIS heeft zijn hoofdkantoor in Lünen in Westfalen. Van daaruit worden de activiteiten van de 800 vestigingen wereldwijd georganiseerd. Er bestaat meestal een lokaal management, dat grotendeels autonoom opereert. Nederland speelt daarbij een zeer belangrijke rol voor de Rethmann Gruppe. Met een totale omzet van 1,8 miljard euro en meer dan 7000 werknemers vormen de internationale vestigingen een belangrijke pijler in de ontwikkeling van het bedrijf. Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Lichtenvoorde, op een steenworp afstand van de Duitse grens. Deze locatie hangt samen met de overname in 2015 – REMONDIS heeft toen het Nederlandse familiebedrijf Dusseldorp overgenomen.

 “Alles maakt 100 procent deel uit van het familiebedrijf. Dit geldt alleen niet voor participatie maatschappijen, bijvoorbeeld in verbrandingsinstallaties of publiek-private partnerschappen. Wij dragen onze kennis bij aan dit model en delen de investeringen met de gemeente. Wij beschouwen de joint venture tussen gemeente en een particulier bedrijf als de ideale manier om het beste van beide werelden bij elkaar te brengen,” zegt Krawczik. Dergelijke publiek-private participaties bestaan al, bijvoorbeeld met de ARN-afvalverbrandingsinstallatie in Nijmegen. De REMONDIS-directeur heeft een doel: “Wij willen alle bedrijven van de Rethmann Gruppe in Nederland op dezelfde manier oprichten. Dit geldt zeker ook voor publiek-private partnerschappen”. Als Duitse marktleider wil REMONDIS ook trends zetten en meer zijn dan alleen een afvaltransporteur. “We kijken precies naar wat we met de grondstoffen kunnen doen. We willen niet alleen maar downcyclen , we willen producten produceren die de markt echt nodig heeft”, zegt Krawczik.

De plannen zijn gericht op verdere groei en trends. Naast de drie bestaande dochterondernemingen wordt nu ook een vierde pijler gecreëerd. Met de overname van 30% van het Franse Transdev betreedt het bedrijf de sector van het openbaar vervoer. In Nederland is Transdev ook actief met Connexxion, een belangrijke speler met ongeveer 10.000 medewerkers en een omzet van 1,1 miljard euro. “We zien hier een investering in de toekomst. Het verkeer verandert. Het gaat steeds meer over elektrische en andere nieuwe vormen van mobiliteit, en autonoom rijden”, legt Krawczik uit.

Maar ook zichtbaarheid en lokale verbondenheid spelen in Nederland een belangrijke rol voor REMONDIS. Zo sponsort het bedrijf het bloemencorso in Lichtenvoorde, een van de grootste bloemencorso’s ter wereld. “Het is voor ons vanzelfsprekend om dit te steunen. Wij willen ons als bedrijf, in goede afspraak met de gemeenschap, ontwikkelen. We willen ook goede technologie en apparatuur aanbieden”, zegt Krawczik.

Over het geheel genomen zijn de Duitse en Nederlandse markten voor REMONDIS niet erg verschillend. “Beide landen hebben de euro, een stabiele overheid, een hoge technologische standaard in afvalverwerking en een vergelijkbare prijsstructuur”, aldus Krawczik. Wat de culturele aspecten betreft, ziet het er een beetje anders uit. Dr. Andreas Krawczik werkt nu al twaalf jaar in Nederland, maar is al snel gewend geraakt aan de gewoonten van het buurland, omdat hij ook de vlakke hiërarchieën van het familiebedrijf kent. “Als je na een jaar nog steeds door de andere persoon met u aangesproken wordt, kun je je afvragen wat je verkeerd hebt gedaan”, zegt de manager. Hij is een van de weinige mensen die, omdat hij dicht bij de grens woont, een buitenlandse bedrijf kan leiden zonder te hoeven verhuizen. Toch leerde de manager de taal snel. Na een intensieve cursus werden er wekelijks taallessen gegeven en daarna kwam snel de toepassing in de praktijk. Krawczik benadrukt zo ook de rol van taal voor het bedrijfssucces. 

Bron: Tijdschrift MARKT (tweetalig tijdschrift uitgegeven door de Duits-Nederlandse Handelskamer), december editie
Lees het volledige interview hier
Tekst: Theresa Küter-Luks

 


REMONDIS Nederland
ColofonPrivacy en Cookies


  Schrijf ons

  Ons Privacybeleid is van toepassing


  Over REMONDIS Nederland

  Bij REMONDIS hebben wij regelmatig vacatures voor uiteenlopende functies

  Diverse mogelijkheden om in te loggen in onze systemen

  Met 20 vestigingen altijd één in uw directe omgeving


  Contact

  REMONDIS Nederland B.V.
  Galileistraat 18
  7131 PE Lichtenvoorde
  Netherlands
  T +31 544 395555
  Email

© 2021 REMONDIS SE & Co. KG